ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΝΟΖΙ

Στην περιοχή του Δήμου Σερρών «Άγιοι Ανάργυροι ΠΕ 5», γνωστή κι ως «Κατακονόζι», συντελέστηκε Πράξη Εφαρμογής που κυρώθηκε με την υπ άρ. 944/2005 απόφαση του τότε Νομάρχη Σερρών.

Με βάση την Πράξη Εφαρμογής, κάποιοι βρέθηκαν να είναι δικαιούχοι αποζημιώσεως σε βάρος λοιπών ιδιοκτητών της περιοχής, οι οποίοι υποχρεούνται να καταβάλλουν μεγάλες αποζημιώσεις.

Κάποιος από τους δικαιούχους αποζημίωσης υπέβαλε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης αίτηση για προσδιορισμό της αποζημίωσης, που οι λοιποί ιδιοκτήτες υποχρεούνται να καταβάλουν, με βάση την κυρωμένη Πράξη Εφαρμογής.
Πράγματι μια τέτοια αίτηση στρεφομένη κατά 7 υποχρέων συζητήθηκε στις 1.10.2018 στο Εφετείο Θεσσαλονίκης κι εκδόθηκε η υπ’ αρ. 758/2019 απόφαση του Δικαστηρίου αυτού, η οποία περιείχε πολλές εκπλήξεις!

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

Με την απόφαση αυτή, αφ΄ενός απορρίφθηκε το αίτημα αποζημίωσης, κι αφ΄ετέρου διαπιστώθηκαν από το Δικαστήριο τα εξής απίστευτα που έγιναν με την περίφημη Πράξη Εφαρμογής:
κατά την κύρωσή της παραλήφθηκε ολόκληρο Ρέμα (!!!!!), όπως κι ο ίδιος ο Δήμος Σερρών στην ανωτέρω δίκη παραδέχτηκε, και το οποίο απουσιάζει παντελώς από την Πράξη Εφαρμογής, αν και ήταν ιδιοκτησία του Δήμου Σερρών, για ανεξήγητους λόγους, ξεχάστηκε (;) να δηλωθεί και να συμπεριληφθεί στην πράξη Εφαρμογής!
Το Εφετείο Θεσσαλονίκης δέχθηκε τους ισχυρισμούς των αιτησίβλητων κι απέρριψε την αίτηση αποζημίωσης διότι ο αιτών-ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να αποδείξει ότι η απαλλοτριούμενη ιδιοκτησία του περιείχε ή όχι τμήμα από το Ρέμα.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ

Με βάση την απόφαση ανακύπτει ανάγκη οριοθέτησης του «ξεχασμένου» και μπαζωμένου Ρέματος και η συμπερίληψή του στην πράξη Εφαρμογής, η οποία υποχρεωτικά θα τροποποιηθεί.
Ήδη έχει δρομολογηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου η διαδικασία οριοθέτησης του ξεχασμένου και ΜΠΑΖΩΜΕΝΟΥ Ρέματος κι επανακαθορισμός των ιδιοκτησιών των δικαιούχων αποζημιώσεως, οι οποίοι θα κληθούν ν’ αποδείξουν ότι οι ιδιοκτησίες τους ΔΕΝ καταλαμβάνουν μέρος από το Ρέμα, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, μπαζώθηκε με το πέρας των ετών, και καταπατήθηκε από ορισμένους.

Αποτελώντας η ανωτέρω απόφαση του Εφετείου δεδικασμένο για τους εμπλεκομένους και σοβαρό νομολογιακό προηγούμενο για όλους τους άλλους ενδαφερομένους, σημαίνει ότι άλλοι ιδιοκτήτες δικαιούχοι αποζημίωσης δεν θα μπορούν εύκολα, να αξιώσουν αποζημιώσεις για την απαλλοτριούμενη η έκταση τους, εάν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δεν κατέχουν τμήμα από το Ρέμα.

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει και τίποτε δεν θα είχε αλλάξει, εάν ένας άοκνος κι ακατάβλητος κάτοικος της περιοχής, ο κ. Γκίτσας Γεώργιος, δεν είχε αποδυθεί σε μια επίμονη προσπάθεια μέσα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, να ανακαλύψει την παράλειψη του Ρέματος από την καταρτισθείσα πράξη εφαρμογής!

Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία προτάθηκαν στο Εφετείο Θεσσαλονίκης κι είχαν ως αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο καταλογισμός χρηματικών αποζημιώσεων στους υπόχρεους με βάση την κραυγαλέως ελλιπέστατη Πράξη Εφαρμογής, η οποία πλέον χρήζει τροποποίησης και θα αλλάξουν άρδην όλες οι ιδιοκτησίες, που «εκ παραδρομής» βρεθούν, ότι κατέχουν τμήμα του μπαζωμένου Ρέματος.

Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ

Το διακύβευμα των επόμενων μηνών θα είναι για τους κατοίκους του «Κατακονόζι» που δικαιώθηκαν, να αποκατασταθεί το Ρέμα στην προτέρα κατάσταση κι όχι να παραμείνει μπαζωμένο και καταπατημένο. Σύντομα έπεται ενδιαφέρουσα συνέχεια.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ