Η μετά θάνατον δικαίωση ενός αγρότη (Αναγνώριση ανυπαρξίας απαίτησης 36.000€ & Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων)

Η μετά θάνατον δικαίωση ενός αγρότη (Αναγνώριση ανυπαρξίας απαίτησης 36.000€ & Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων)

Share

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός αγρότη από χωριό των Σερρών που είχε λάβει δάνειο για τις καλλιέργειές του συνολικού ποσού 3.000.000 δραχμών το 1999, το οποίο όμως καθυστερούσε να αποπληρώνει λόγω καταστροφής της παραγωγής του.

Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Όταν δημοσιεύτηκε ο Ν. 3259/2004 κι αιτήθηκε την υπαγωγή του δανείου του, στις διατάξεις για τα πανωτόκια των αγροτικών δανείων, (ήτοι μέγιστο οφειλής μέχρι το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου μείον τις γενόμενες καταβολές), η τράπεζα του απάντησε ότι η οφειλή του δεν επηρεάζεται από το νόμο για τα πανωτόκια, κι απαίτησε το ποσό των 27.557,45€, το οποίο τον υποχρέωσε να το αναγνωρίσει με «Πρόσθετη πράξη ρύθμισης οφειλής» το 2007, πληρωτέο σε 10 χρόνια από το 2007 έως το 2017, σε εξαμηνιαίες δόσεις, οπότε θα κατέλαβε συνολικά ποσό 36.495,74€.

Εντωμεταξύ βγήκε στη σύνταξη το 2005, αλλά πλήρωνε τις δόσεις από την πρόωρη σύνταξή του. Ο αγρότης αυτός, έχοντας την πεποίθηση ότι έχει εξοφλήσει το διπλάσιο του κεφαλαίου, άσκησε αγωγή το 2012 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών. Εκδόθηκε αρχικά η προδικαστική απόφαση υπ’ αρ. 143/2015, που διέταξε λογιστική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να ελεγχθούν λογιστικά οι εκατέρωθεν ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά έγγραφα.

ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ!

Όμως, ζώντας κάτω από το καταθλιπτικό άγχος της υποτιθέμενης οφειλής στην τράπεζα, ο ενάγων απεβίωσε το 2015, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη. Ο πραγματογνώμων (καθηγητής λογιστικής του ΑΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) με εντολή των κληρονόμων τού αποβιώσαντος προχώρησε στην λογιστική πραγματογνωμοσύνη, την οποία κατέθεσε τελικώς το 2017 στη γραμματεία του ανωτέρω δικαστηρίου. Εξέλεγξε τις λήψεις των δανείων και τις πληρωμές, και κατέληξε στο ότι ο ενάγων είχε δίκαιο, είχε εξοφλήσει στο διπλάσιο το δάνειο που έλαβε.

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ
Στη συνέχεια οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος αγρότη, επανέφεραν προς συζήτηση την αγωγή και αφού εκδικάστηκε το Μάρτιο του 2018, έχοντας πλέον το Δικαστήριο υπόψιν του τη διενεργηθείσα λογιστική πραγματογνωμοσύνη, εκδόθηκε η υπ αρ. 144/28.6.2018 οριστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών, η οποία δικαίωσε τους ισχυρισμούς του εκλιπόντος αγρότη, έστω και μετά θάνατον.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Σύμφωνα με την απόφαση, αναγνωρίστηκε ότι με βάση το αρχικό δάνειο των 3.000.000 δρχ (8.804,11€) αυτός είχε πληρώσει συνολικά 24.963,69€ δηλαδή το διπλάσιο (17.6.08,22€) κι επιπλέον 7.355,47€ αχρεωστήτως, το οποίο υποχρεώνεται η τράπεζα να επιστρέψει στους κληρονόμους του!

ΚΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΩΝ!
Σίγουρα, η δικαίωσή του δεν είναι άνευ περιεχομένου, αφού οι κληρονόμοι του απαλλάσσονται από ένα άδικο και παράνομο χρέος δήθεν συνολικού ποσού 36.495,74€, που η τράπεζα του είχε φορτώσει εντελώς αυθαίρετα και θα’ χουν λαμβάνειν από την τράπεζα τα ως άνω, που αυτή αχρεωστήτως εισέπραξε.
Άραγε, ο εκλιπών, που έφυγε από τη ζωή με αυτό το μαράζι, εκεί ψηλά που βρίσκεται πλέον, θα λάβει την πληροφορία, ότι δικαιώθηκε, για να βρει η ψυχή του μόνιμη ανάπαυση;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

SERRESLIFE

INFOSERRES

NEWX.GR

INFONEWS24.GR

ΣΕΡΡΑΪΚΑ ΝΕΑ

AGROTYPOS.GR

PALO.GR

Ελεύθερο Βήμα, ιστοσελίδα

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.