ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 5.000 € ΓΙΑ ΕΞΥΒΡΙΣΗ  ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ  ΜΕΣΩ FACEBOOK

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 5.000 € ΓΙΑ ΕΞΥΒΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΜΕΣΩ FACEBOOK

Share

ΜονΠρωτΑθ 2082/2017 ειδική διαδικασία (εργ. διαφορών -προσβολές δια τύπου)

Μετά απο αγωγή αναγνώρισης προσβολής προσωπικότητας, με την υπ’ αρ. 2082/2017 αμετάκλητη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίστηκε υποχρέωση του εναγομένου -χρήστη του Facebook σε καταβολή 5.000 € εντόκως,  λόγω ηθικής βλάβης, που προκάλεσαν υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια εναντίον του ενάγοντος   Σερραίου, χρήστη του Facebook, που αναρτήθηκαν από τον εναγόμενο  δράστη το Μάρτιο 2016.

Η αγωγη αποζημίωσης

Ο θιγόμενος απευθύνθηκε στο Δικηγόρο Σερρών, Βαγενά Φώτιο, ο οποίος άσκησε αγωγή εναντίον του υβριστή και συκοφάντη του εντολέα του, που ήταν κάτοικος Αθηνών, κι ως εκτούτου η αγωγή δικάστηκε, απο τον εκεί συνεργάτη  δικηγόρο,  στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ως αρμόδιο κατα τόπον δικαστήριο της κατοικίας του εναγομένου.

Η καταδικαστική απόφαση

Με την απόφαση, υποχρεώθηκε ο εναγόμενος να αφαιρέσει από την σελίδα του στο  Facebook τις υβριστικές και συκοφαντικές φράσεις εναντίον του ενάγοντος, διαφορετικά θα κατέβαλε πρόσθετα 500  ευρώ για κάθε μέρα άρνησης συμμόρφωσης και θα υποβάλλονταν σε προσωπική κράτηση 2 μηνών.

Ακόμη με την απόφαση, απαγορεύτηκε στον  εναγόμενο να κάνει  οποιαδήποτε αναφορά στο μέλλον σχετικά με τον ενάγοντα,  διαφορετικά ο εναγόμενος θα υπόκειται σε 1.000 ευρώ χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση 3 μηνών για κάθε τυχόν ανάρτηση  που αφορά τον θιγόμενο.

Από το παραπάνω δεδικασμένο, διαπιστώνεται ότι οι συνέπειες εξύβρισης και συκοφάντησης μέσω του διαδικτύου αντιμετωπίζονται εξ ίσου αποτελεσματικά, όπως ωσάν να λάμβαναν χώρα στον ‘πραγματικό κόσμο’ προφορικά ή μέσω του τύπου.

Μάλιστα, η εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμιση μέσω του διαδικτύου αποδεικνύεται ευκολότερα, διότι υπάρχουν τα γραπτά. Και τα γραπτά μένουν κι αποδεικνύουν πλήρως τα περιστατικά.

 

Συμπεράσματα

Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι  το Facebook  είναι μεν, ένα πολύ δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης που παρέχει πολλές  δυνατότητες,  όπως τον σχολιασμό σε ενέργειες που γίνονται από άλλα μέλη-χρήστες  του δικτύου ή μίας ομάδας. Όμως, αν ο σχολιασμός ξεφύγει από τα όρια της ευπρέπειας και προσβάλλει την τιμή του άλλου, τότε αυτός που προσβάλλει την τιμή,  την αξιοπρέπεια, την υπόληψη και την φήμη του άλλου, ας αναμένει να υποστεί τις ένδικες αξιώσεις του θιγομένου, με ταχύτατες δικαστικές διαδικασίες, πληρώνοντας το τίμημα της αθυροστομίας του, με τρεις πολύ χαρακτηριστικούς τρόπους:

Α) χρηματική αποζημίωση

Β) υποχρέωση διαγραφής των υβριστικών –συκοφαντικών διαδόσεων

Γ) απειλή χρηματικής ποινής για κάθε προσβολή του θιγέντος στο μέλλον.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ

ΜονΠρωτΑθ 2082/2017 (εργ.διαφ.)
Συντελείται εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση με αναρτήσεις  μέσω facebook. Όρια ελευθερίας λόγου κι έκφρασης. Αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης εκ της προσβολής προσωπικότητας του παθόντος, με επιδίκαση  χρηματικής ικανοποίησης ποσού 5.000 ευρω.
Δεν υφίσταται υποχρεώση προηγούμενης εξώδικης δήλωσης κατ΄αναλογική εφαρμογή Ν. 1178/1981 (αστική ευθύνη του τύπου). Πότε υφίσταται υπποχρέωση προηγούμενης εξώδικης δήλωσης ανάκλησης των υβριστικών συκοφαντικών διαδόσεων. Αποδεικτικότητα των αναρτήσεων στο facebook. Αρμοδιότητα Δικαστηρίου και για α) Απαγγελία χρηματικής ποινής 500€ και προσωπικής κράτησης 2 μηνών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση άρσης της προσβολής προσωπικότητας δια της αφαίρεσης των υβριστικών φράσεων /συκοφαντικών διαδόσεων (946 ΚΠολΔ) και για  β) Υποχρεώση παράλλειψης στο μέλλον να αναφέρεται  ο εναγόμενος στον  ενάγοντα, με απειλή  χρηματικής ποινής 1.000 ευρω  και προσωπικής κράτησης 3  μηνών (947 ΚΠολΔ). Επιδίκαση δικαστικής δαπάνης και χωρίς κατάλογο εξόδων.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ: ΜΟΝΟΠΡΩΤ ΑΘ 2082_2017 ΕΙΔ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
www.epiloges.tv

TAXALIA.BLOGSPOT.GR

NEWX

www.zarpanews.gr

ΝΕΟ ΕΨΙΛΟΝ – Ενημερωτική εκπομπή “ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ”

NEWS MESSINIA

WWW.SERRESLIFE.GR

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.